YöneticiHane

GEREKLÄ° EVRAK VE DOKÃœMANLAR => Soru ve Cevap Bölümü => Konuyu başlatan: ersen2000 - 25 Eylül 2018, Salı - 20:11

Başlık: Rehberlik Hizmetleri Yürütme Komisyonu Toplantısı
Gönderen: ersen2000 - 25 Eylül 2018, Salı - 20:11
Sayın hocam Ortaokul Rehb.Hiz.Yürüt.Komis.Top.Sene Başı için var mı acaba? ( 1 tane kaynaştırma öğrencimiz var.Özel Eğitim Sınıfı açtık 1 tane de Hafif Zihinsel Özel Eğt.Sınıfina giden öğr.var.Buna uygun toplantı tutanağı var mı acaba? Kaynaştırma öğr.si sınıfında diğer öğr.lerle eğitim görüyor.bunda bi sıkıntı yok değil mi? İlla ayrı destek oda mı açmak gerekiyor yoksa? Teşk)
Başlık: Ynt: Rehberlik Hizmetleri Yürütme Komisyonu Toplantısı
Gönderen: YoneticiHane - 25 Eylül 2018, Salı - 23:14
Hocam Özel Eğitim Sınıfı mı açtınız? Yoksa Destek Sınıfı mı? Normal de tam zamanlı kaynaştırma (öğrenme güçlüğü- hafif düzey zihinsel ) destek açmak yeterli. Orta düzey ve altı ise özel sınıfta eğitimine devam etmesi gerekir. Hafif düzeyli zihinsel engelli öğrencilerde özel eğitim sınıflarında tam zamanlı kaynaştırma olarak eğitim alabilir.

Öğrenci özel olan özel eğitim uygulama merkezine mi gidiyor? Ram raporuna özel eğitime gitmesine ihtiyacı yok derse gitmez. Veya veli dilekçe vererek özele gitmesini istemiyorum diyebilir. Öğrenci okuldaki destek odasından faydalanır.

Bizler okulda bu öğrenci özel eğitim kurumuna gitsin diye karar alamayız. Sadece öğrencinin destek odasından nasıl faydalanacağının planını yaparız. Malum şuan Özel eğitim kurumları paranın derdinde. Sağlam çocuğa bile neredeyse engelli raporu aldırıp kurumlarına çekmenin derdindeler.

Okulumuzda bulunan Hafif Düzeyde Zihinsel Yetersiz ve Öğrenme güçlüğü olan öğrencilere yönelik(e-okul- Öğrenci iÅŸleri-raporlar-Özel EÄŸitim Ä°htiyacı Olan Öğrenci Listesi'de yer alan)  destek eÄŸitim sınıfından yararlanmaları için gerekli planlamaları yapmak zorundayız.

Hocam Destek eğitim odası için yapılması gereken toplantı ve tutanaklar(sıfırdan açmak ve her yıl yeniden planlamak) sitede mevcut.

http://www.yoneticihane.com/kurullar-komisyon/destek-egitim-odasi-acma-islemi-ve-dosyalar/

Üstteki linki ziyaret ederek, dosyaları indirebilirsiniz ve yapılması gereken işlemler sırasıyla anlatılmıştır.


Başlık: Ynt: Rehberlik Hizmetleri Yürütme Komisyonu Toplantısı
Gönderen: YoneticiHane - 25 Eylül 2018, Salı - 23:41
Ek olarak Sene başı yapılan rehberlik kurulu toplantısı ayrıdır. Destek eğitim odası için BEP biriminin destek sınıfından yararlanacak öğrenciler hakkında ki önerisini görüşmek ve karara bağlamak için toplanması ayrıdır.

Sizler üstte paylaştığım linkteki işlemleri yaparak destek sınıfının işleyişini başlatın.

**Bu hafta içinde Sene başı Rehberlik Kurulu Toplantı tutanağını paylaşmaya çalışacağım.(kurul ve komisyon bölümünde)
Başlık: Ynt: Rehberlik Hizmetleri Yürütme Komisyonu Toplantısı
Gönderen: ersen2000 - 26 Eylül 2018, Çarşamba - 11:13
Sayın hocam öncelikle çok teşekkür ederim bilgilendirmeniz için.Allah razı olsun. Biz Özel Eğitim Sınıfı açtık Hafif Düzey Zihinsel Engelli sınıfı olarak geçen sene. Ve aynı öğrenci bu senede 6/A Hafif Düzey Zihinsel Engelli Sınıfına devam edecek. Bununla ilgili BEP veya Rehberlik GHizmetleri Yürüt.Komis.Toplantısında bir karar almamız gerekiyor mu? Nasıl bil karar alıcaz? Ayrıca bir öğrencimizde Kaynaştırma Öğrencisi.Ona Destek odası açmadık. velisinden de talep gelmedi.Bu ikisi için kararları BEP olarak mı yoksa Rehberlik Hiz. Komis.Toplantısında mı karar alıcaz?
Başlık: Ynt: Rehberlik Hizmetleri Yürütme Komisyonu Toplantısı
Gönderen: YoneticiHane - 26 Eylül 2018, Çarşamba - 11:59
Hocam Öncelikli olarak e-okul da bu öğrencilerin (Özel EÄŸitim Ä°htiyacı Olan Öğrenci Listesi)  tam olarak nasıl geçiyor. "Engel durumu" ve "önerilen hizmet"leri nedir.

Kaynaştırma öğrenci varsa destek odası açmak zorunlu. Ancak özel eğitim sınıfı açmak zorunlu değil. Orta ve daha ağır engeli yoksa.

Tam zamanlı kaynaştırma öğrencisi ise aşağıdaki şekilde işlem yapılmalı. Son yönetmelik böyle hocam..

Tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim

MADDE 23 – (1) Tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim hizmetlerinin sunulmasında aşağıdaki hususlar dikkate alınır:

a) Öğrenciler, kayıtlı bulundukları okulda uygulanan eğitim programını takip ederler. Öğrencilerin takip ettikleri programlar temel alınarak BEP hazırlanır.

b) Ortaöğretimi tamamlayan öğrencilere akranlarına verilen diploma düzenlenir.

c) Tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim yapılan okullarda özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için uygun ortam düzenlemeleri yapılır ve destek eğitim odası açılır.

ç) Tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim uygulaması yapılan okullarda özel eğitim ihtiyacı olan bireyler gelişim özellikleri de dikkate alınarak sınıflara eşit sayıda ve her bir şubede 2 öğrenciyi geçmeyecek şekilde yerleştirilir. Ancak bu sayı birleştirilmiş sınıf uygulaması yapılan okullarda ihtiyaç doğrultusunda artırılabilir.

d) Kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim yapılan özel eğitim okullarında sınıf mevcutları 5’i özel eğitim ihtiyacı olan birey olmak üzere okul öncesi eğitimde en fazla 14; diğer kademelerde 15 öğrenci olacak şekilde oluşturulur.

NOT: Destek Eğitim Odasında Eğitim alacak öğrenciler, bu öğrencilere okutulacak dersler ile öğrencilerin alacağı haftalık ders saati BEP geliştirme biriminin kararı doğrultusunda belirlenir. Bu planlama haftalık toplam ders saatinin %40’ını aşmayacak şekilde yapılır.

.................................

Yinede bağlı olduğunuz RAM arayıp durumu daha net öğrenebilirsiniz.

Anladığım kadarıyla asıl soru şu: Tam zamanlı kaynaştırma öğrencisi özel eğitim sınıfından (destek odası olmadığı için) %40 aşmayacak şeklide yararlanabilir mi? Destek odası açmak gerekir mi?

Kesin bilgi öğrenebilirseniz yönetmeliğiyle beraber dönerseniz memnun oluruz.